Ανακοίνωση της Εκτελεστικής επιτροπής του ΚΚΕ, της Ομοσπονδίας [Κομμουνιστικών] Νεολαιών, της Γενικής Συνομοσπονδίας [Εργατών] και της Ομοσπονδίας παλαιών Πολεμιστών. Δημοσιεύτηκε, όπως διαβάζουμε, στον 'Ριζοσπάστη', την 1η του Φλεβάρη 1925.

Μια ανακοίνωση του ΚΚΕ το 1925: Οι τραπεζίτες του Λονδίνου και του Παρισιού είναι συγκεκριμένοι τραπεζίτες: «Εβραίοι».

Μια ‘ανακοίνωση της Εκτελεστικής επιτροπής του ΚΚΕ, της Ομοσπονδίας [Κομμουνιστικών] Νεολαιών, της Γενικής Συνομοσπονδίας [Εργατών] και της Ομοσπονδίας παλαιών Πολεμιστών’. Εχει τίτλο ‘Εξ αφορμής της ανταλλαγής του πατριάρχου και της δημιουργηθείσας καταστάσεως’, και δημοσιεύτηκε, όπως διαβάζουμε, στον ‘Ριζοσπάστη‘, την 1η του Φλεβάρη 1925.

Είναι το υπ’ αριθμόν #219 από τα ‘Επίσημα Κείμενα’ του ΚΚΕ, και βρίσκεται στον ομώνυμο Τόμο Δεύτερο με τα ‘Επίσημα Κείμενα 1925-1928’ του ΚΚΕ, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, σσ. 35-38.

Στην τρίτη σειρά από το τέλος:

Οι τραπεζίτες του Λονδίνου και του Παρισιού είναι συγκεκριμένοι τραπεζίτες: «Εβραίοι».

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής επιτροπής του ΚΚΕ, της Ομοσπονδίας [Κομμουνιστικών] Νεολαιών, της Γενικής Συνομοσπονδίας [Εργατών] και της Ομοσπονδίας παλαιών Πολεμιστών. Δημοσιεύτηκε, όπως διαβάζουμε, στον 'Ριζοσπάστη', την 1η του Φλεβάρη 1925.

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής επιτροπής του ΚΚΕ, της Ομοσπονδίας [Κομμουνιστικών] Νεολαιών, της Γενικής Συνομοσπονδίας [Εργατών] και της Ομοσπονδίας παλαιών Πολεμιστών. Δημοσιεύτηκε, όπως διαβάζουμε, στον ‘Ριζοσπάστη’, την 1η του Φλεβάρη 1925.

Εδώ μπορούμε να δούμε και την πρώτη σελίδα:

Από τον Τόμο Δεύτερο με τα 'Επίσημα Κείμενα 1925-1928' του ΚΚΕ, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, σσ. 35-38. 'Εξ αφορμής της ανταλλαγής του πατριάρχου και της δημιουργηθείσας καταστάσεως', 'Ριζοσπάστης', 01/02/1925.

Από τον Τόμο Δεύτερο με τα ‘Επίσημα Κείμενα 1925-1928’ του ΚΚΕ, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή, σσ. 35-38. ‘Εξ αφορμής της ανταλλαγής του πατριάρχου και της δημιουργηθείσας καταστάσεως’, ‘Ριζοσπάστης’, 01/02/1925.

 

Ασφαλώς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το επίπεδο κατάρτισης των συγκεκριμένων συντακτών της ανακοίνωσης, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος, και βγαίνουν κάποια συμπεράσματα για εκείνη την πρώιμη φάση ανάπτυξης των κοινωνικών κινημάτων: Ο αντισημιτισμός δεν προκαλούσε ιδιαίτερη αίσθηση ούτε στους πρωτοπόρους της κοινωνικής αλλαγής. Ηταν φυσιολογικό οι ‘τραπεζίτες‘ να είναι μόνο ‘Εβραίοι‘.

Το θέμα είναι, αυτός ο ‘σοσιαλισμός των ηλιθίων‘ κατά την γνωστή έκφραση, πως γίνεται να επιβιώνει σήμερα, σαν αντιιμπεριαλισμός των ηλιθίων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s