Το κεφάλαιο για την Ελλάδα από τη νέα έκθεση για την αύξηση του αντισημιτισμού του Kantor Center: Αντισημιτισμός και ‘αντισιωνισμός’ στην Ελλάδα το 2018

Αξιοσημείωτη και ανησυχητική αύξηση των βίαιων αντισημιτικών περιστατικών -κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- καταγράφει η έκθεση για τον Αντισημιτισμό κατά το 2018, του Κέντρου Κάντορ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Μαΐου 2019. Τα περιστατικά αυτά φτάνουν περίπου τα 400 σε παγκόσμια κλίμακα, με τα περισσότερα να καταγράφονται στις ΗΠΑ -με περισσότερες από 100 περιπτώσεις σοβαρών αντισημιτικών επιθέσεων- το Ηνωμένο Βασίλειο -με 68 περιπτώσεις- τη Γαλλία και την Γερμανία -με 35 περιστατικά αντίστοιχα- και τον Καναδά με 20. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας, όπου οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων αυξήθηκαν κατά 70% στο 2018, έναντι εκείνων του 2017.

«Είναι πλέον σαφές ότι ο αντισημιτισμός δεν περιορίζεται στο τρίγωνο μεταξύ ακροδεξιάς, ακροαριστεράς και ριζοσπαστικού ισλαμισμού, αλλά έχει καταστεί συνηθισμένο φαινόμενο, συχνά αποδεκτό από την κοινωνία», τόνισε ο Δρ. Μοσέ Κάντορ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συνεδρίου (EJC), κατά τη συνέντευξη Τύπου παρουσίασης της φετινής έκθεσης, βλ. ‘Release of Annual Kantor Center Report: Rising sense of emergency among Jewish communities worldwide‘, European Jewish Congress, 01/05/2019

 

Στις σελίδες 76-83 υπάρχει το κεφάλαιο για την Ελλάδα, γραμμένο από τον Michal Navoth, με δεδομένα από το ΚΙΣ και πολλές άλλες πηγές.

Πολύ ενδιαφέρον σημείο, σελίδα 80, όπου αναφέρονται μαζί τα δύο πλέον χαρακτηριστικά αντισημιτικά μέσα στην Ελλάδα σήμερα, ένα από την Ακροδεξιά κι ένα από την ‘Αριστερά’, δηλαδή:

– το ημιεπίσημο μπλογκ της Χρυσής Αυγής (διαχείριση προσωπικά από την οικογένεια Μιχαλολιάκου, όπως έχει γίνει γνωστό) Ethnikismos.net
– και το ‘αντιιμπεριαλιστικό’ InfoWar.gr του εγνωσμένου ‘αντισιωνιστή’ κ. Αρη Κυριάκου Χατζηστεφάνου.

Η έκθεση αναφέρει πως και τα δύο αυτά ‘ΜΜΕ’ χρησιμοποιούν την ίδια φρασεoλογία. Π.χ. στις διαδηλώσεις της Χαμάς στα σύνορα και στον φράχτη με τη Γάζα, οι εκφράσεις που συνηθίζουν είναι «οι Σιωνιστές, λουτρό αίματος», και πως αρέσκονται να χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς όπως «κράτος-δολοφόνος» (και που να δει ο ειδικός όταν δεν τους βλέπουν τι ακριβώς λένε και πως χειρίζονται σαν εξπέρ τον λίβελο του αίματος, στάζουν αίμα, αιμοδιψείς, πίνουν αίμα κ.ο.κ.)

Σελίδα 80: «Λουτρό αίματος από το κράτος δολοφόνο» από τα δύο πλέον χαρακτηριστικά αντισημιτικά μέσα στην Ελλάδα σήμερα, ένα από την Ακροδεξιά κι ένα από την 'Αριστερά', Ethnikismos.net της οικογένειας Μιχαλολιάκου και InfoWar.gr του εγνωσμένου 'αντισιωνιστή' κ. Αρη Κυριάκου Χατζηστεφάνου. Και που να δει ο ειδικός όταν δεν τους βλέπουν τι ακριβώς λένε και πως χειρίζονται σαν εξπέρ τον λίβελο του αίματος, στάζουν αίμα, αιμοδιψείς, πίνουν αίμα κ.ο.κ.

Σελίδα 80: «Λουτρό αίματος από το κράτος δολοφόνο» από τα δύο πλέον χαρακτηριστικά αντισημιτικά μέσα στην Ελλάδα σήμερα, ένα από την Ακροδεξιά κι ένα από την ‘Αριστερά’, Ethnikismos.net της οικογένειας Μιχαλολιάκου και InfoWar.gr του εγνωσμένου ‘αντισιωνιστή’ κ. Αρη Κυριάκου Χατζηστεφάνου. Και που να δει ο ειδικός όταν δεν τους βλέπουν τι ακριβώς λένε και πως χειρίζονται σαν εξπέρ τον λίβελο του αίματος, στάζουν αίμα, αιμοδιψείς, πίνουν αίμα κ.ο.κ.

Για το πρώτο δεν χρειάζονται ιδιαιτέρως πολλά, για ο δεύτερο, όμως, μπορείτε να θαυμάσετε τον πλούτο των αντισημιτικών κατασκευών και την μοναδική αχαλίνωτη φαντασία και επίδειξη δημιουργικού μαγειρέματος και πλαστογραφικού αυτοσχεδιασμού (είπαμε, δεν λέει απλά ψέματα, αλλά το προσπαθεί κάθε φορά να κατασκευάσει το πιο ευρηματικό και εντυπωσιακό ψέμα) από τον καλό ‘δημοσιογράφο’ που μόνο ειδήσεις δεν μεταφέρει εδώ και για παλαιότερα έργα του Fake News disinformation InfoWar, εδώ.

Στην ίδια κατηγορία και το ιδιαιτέρως σκληρά ‘αντισιωνιστικό’ Μέτωπο Καναφανί, τιμάται με δύο ξεχωριστές αναφορές. Ηταν εκείνοι οι φανταστικοί τύποι που έλεγαν ούτε λίγο, ούτε πολύ:

– ‘Μα που πήγαν κι αυτοί οι ακροδεξιοί και ναζί σύμμαχοι μας; Γιατί δεν εμφανίστηκαν να κακοποιήσουμε μαζί μερικούς άσχετους Εβραίους αθλητές, μόνο γιατί έτυχε να γεννηθούν Εβραίοι;’

 

 

Ξαναγυρνώντας στην έκθεση, και διαβάζοντας το σχετικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, διακρίνουμε:

– Ολες τις περιπτώσεις καταστροφής εβραϊκών νεκροταφείων και βεβήλωσης τάφων, εβραϊκών μνημείων, συναγωγών, κέντρων και μνημείων του Ολοκαυτώματος, συχνά αφήνοντας πίσω τους επιγραφές ‘Free Palestine’

– Οι επιθέσεις κατά του Γιάννη Μπουτάρη και οι αφίσες που κυκλοφόρησαν και τον έδειχναν σαν ‘σκλάβο των Εβραίων’

– Γκράφιτι ‘Θάνατος στους Εβραίους’ και ‘Εξω οι Εβραίοι’ κά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

– Οι απαγορεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα της Χρυσής Αβγής

– Η υπόθεση Γιάννη Χατζηαντωνίου με την ανάρτησή του για νεκρούς καλούς Εβραίους και κακούς ζωντανούς Εβραίους

– Το ψέμα που υπάρχει παντού στο διαδίκτυο πως δήθεν «οι Εβραίοι δεν πληρώνουν φόρους»

– Το μπλογκ ‘Education in Greece’ και η ανάρτηση ενάντια στο Ολοκαύτωμα

– Τα αμέτρητα πρωτοσέλιδα της Ελεύθερης Ωρας και οι αναφορές της στα γνωστά Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών.

– Η γελοιογραφία στην Καθημερινή, 31/01/2018 όταν επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Πρόεδρος του Ισραήλ

– Η γελοιογραφία στην Εφημερίδα των Συντακτών, 04/07/2018, σχετικά με την καθιέρωση 12ωρου στην Αυστρία και την παρομοίωσή του με τις πύλες του Αουσβιτς

– Το κανάλι ΑΡΤ του Γιώργου Καρατζαφέρη και οι εκπομπές του με τον Κώστα Πλεύρη και άλλους

– Οι γελοιογραφίες του Μιχάλη Κουντούρη στην Εφημερίδα των Συντακτών, Απρίλιος 2018, και οι αντιδράσεις σε αυτές.

 

– Το κίνημα BDS στην Ελλάδα, που κρίνεται μάλλον μικρό και ανίσχυρο, αλλά ιδιαιτέρως τοξικό, για όποιον κάνει μια περιήγηση στις σελίδες του.

– Τα μικρά ακροδεξιά κόμματα όπως αυτό των γνωστών αντισημιτών Ελευθέριου Συναδινού (ΠΑΤΡΙΕ) και Δημήτρη Καμμένου (Δύναμις Ελληνισμού)

– Τα νέα βιβλία Αρνησης του Ολοκαυτώματος του Κώστα Πλεύρη και οι αναφορές εναντίον του και εναντίον του εκδότη του Τάσου Σιμιγδαλά από το ΕΠΣΕ.

Τέλος, αναφέρονται και κάποια θετικά βήματα, όπως οι πρωτοβουλίες εβραϊκών οργανώσεων για περισσότερη και ποιοτικότερο εκπαίδευση και ενημέρωση σε θέματα αντισημιτισμού, η δίωξη κατά των αγνώστων δραστών βεβήλωσης του Μνημείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με τον αντιρατσιστικό νόμο, οι καταγγελίες του ΕΠΣΕ εναντίον του ψευτοκληρικού ‘πατέρα-Κλεομένη’ και της Ελεύθερης Ωρας, και η σύλληψη Combat-18 και ΑΜΕ, βλ. και ‘Δικογραφία για τη ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Combat 18 Hellas και τους ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές)‘.

Και το κεφάλαιο για την Ελλάδα κλείνει με την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για την υιοθέτηση από το Υπουργείο Παιδείας του Ορισμού περί αντισημιτισμού της IHRA, της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Alliance for Holocaust Remembrance), γνωστή για τη ‘Διακήρυξη της Στοκχόλμης’, 31 χώρες, μεταξύ τους και η Ελλάδα, δείτε παραδείγματα πιθανής εφαρμογής του εδώ και εδώ.

 

Μένει να δούμε αν θα υιοθετήσει τον ορισμό και ολόκληρο το κράτος, συνολικά.

Εδώ το αρχείο σε pdf, μπορείτε να το σώσετε και να το ονομάσετε:

[Kantor Center for the Study of Contemporary Antisemitism and Racism] – Antisemitism Worldwide 2018 General Analysis [Ινστιτούτο Stephen Roth για τη μελέτη σύγχρονου αντισημιτισμού και ρατσισμού + Πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ 2019]

Οι σελίδες 76-83, με το κεφάλαιο για την Ελλάδα και τις τάσεις το 2018, όπως συνοψίστηκαν προηγουμένως. Αξίζει να διαβαστεί αναλυτικά.

Δείτε επίσης:

– Σχολιασμός της έκθεσης ‘Ο Αντισημιτισμός στην Ελλάδα σήμερα: Εκφάνσεις, αίτια και αντιμετώπιση του φαινομένου’, μια έκδοση του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, 2017
https://protocolswithoutzion.wordpress.com/2017/03/09/comments-heinrich-boll-stiftung-2017-report-on-antisemitism/

– Την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος (‘International Holocaust Remembrance Alliance’), η οποία επίσης δημοσιεύτηκε μόλις χτες, 07/03/2017
International Holocaust Remembrance Alliance Annual report 2016

2016

Δικαιώματα, ‘αντι-Σιωνισμός’ και μοντέρνος αντισημιτισμός: Λίγες σκέψεις
https://protocolswithoutzion.wordpress.com/2017/01/03/rights-antizionism-and-modern-antisemitism/

Το μίσος που ξεκινά με τους Εβραίους δεν τελειώνει ποτέ με τους Εβραίους
https://protocolswithoutzion.wordpress.com/2017/01/01/what-starts-with-the-jews-never-ends-with-the-jews/

«Το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ, αλλά ήταν φοβερό και οι Εβραίοι το άξιζαν!»: Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος και η ταινία ‘Denial’ (2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2017/01/27/holocaust-denial/


Αντισημιτικά εξώφυλλα, σκίτσα και καρικατούρες της περιόδου 1933-1945 από το έντυπο Die Sturmer του Julius Streicher. Κεντρικό μότο σε όλα: ‘Οι Εβραίοι είναι η δυστυχία μας’ (‘Die Juden sind unser Ungluck’).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s