Κάθε ανθρώπινη ζωή στο Αουσβιτς υπολογιζόταν στα 1.630 μάρκα εποχής, ή $10.568 δολάρια του 2019. Ακριβώς.

Ο Eugon Kogon ήταν επιζών του Ολοκαυτώματος. Πριν και μετά τον πόλεμο, ένας αξιοσέβαστος δημοσιογράφος και καλός καθολικός, ένας ειλικρινής αντιναζιστής που φυλακίστηκε για έξι χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Buchenwald. Ο Kogon, λόγω της μόρφωσης και των δυνατοτήτων του, είχε υποχρεωθεί να δουλεύει συχνά στα γραφεία των στρατοπέδων και να κάνει καθήκοντα γραμματέα, μεταξύ άλλων και στο γραφείο του διαβόητου ναζί επιστήμονα Erwin Ding-Schuler που διεξήγαγε ανθρώπινα πειράματα στο Buchenwald.

Ο Eugon Kogon πιστώνεται ως ο πρώτος ιστορικός που έγραψε λεπτομερώς για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ήδη από το 1946.

Ετσι στο βιβλίο του ‘The State SS‘, που αργότερα ξαναγράφτηκε με τον τίτλο ‘The Theory and Practice of Hell’, 1950, χρησιμοποιώντας δεδομένα και στατιστικά στοιχεία και όλων των ειδών τις πληροφορίες που άκουγε από τις συζητήσεις των αξιωματικών και των στελεχών των στρατοπέδων, κατόρθωσε να μεταγράψει στο χαρτί ίσως την πληρέστερη απάντηση σε ένα καυτό χιτλερικό ερώτημα:

– Τι όφελος μπορεί να έχει η ναζιστική μηχανή από κάθε κρατούμενο/σκλάβο/εργάτη;

Δηλαδή, μπόρεσε να υπολογίσει με μεγάλη ακρίβεια τον ακριβή αριθμό (σε νόμισμα!) που οι Ναζί θεωρούσαν ότι άξιζε κάθε ζωή, Εβραίων κύρια, αλλά και όλων των άλλων.

– «Μη νομίσετε ότι αυτός ο υπολογισμός είναι δικό μου έργο», έγραψε ο Kogon. «Ολα όσα ακολουθούν προέρχονται από πηγές των SS και από τους επικεφαλής του στρατοπέδου συγκέντρωσης, όπως ο Oswald Pohl, που περιφρουρούσε τα μυστικά των στρατοπέδων ένθερμα ενάντια σε κάθε εξωτερική παρέμβαση».

Φωτοτυπία σε plain text από την σχετική σελίδα του βιβλίου του Eugon Kogon.

Φωτοτυπία σε plain text από την σχετική σελίδα του βιβλίου του Eugon Kogon.

 

Αυτή η αναφορά έχει μείνει στην βιβλιογραφία σαν ‘SS Rentabilitatsberechnung‘ (Προσοχή: Δεν υπάρχει έγγραφο με τέτοιο όνομα).

Θα το μεταφράζαμε ‘Υπολογισμός κερδοφορίας ανά κρατούμενο‘, ή ‘βάση αποδοτικότητας ανά ανθρώπινο σώμα‘, ή ‘αξία κέρδους ανά ζωή‘.

Η μαζική αξιοποίηση των ανθρώπινων σωμάτων στη βάση της αποδοτικότητας προς όφελος της ναζιστικής πολεμικής μηχανής είχε ως εξής λοιπόν:

Κατά τη διάρκεια της ζωής του κάθε σκλάβος στρατοπέδου συγκέντρωσης (που αποκτήθηκε βέβαια χωρίς κεφαλαιουχικές επενδύσεις), αντιπροσώπευε την ακόλουθη αξία κέρδους όταν ‘αξιοποιήθηκε’ από οικονομική άποψη:

Αξία νοικιάσματος σκλάβου σε επιχειρήσεις για το Ράιχ: Καθημερινά 6 έως 8 μάρκα, ας πούμε μέσος όρος 6,00

Μείον:

1. Τρόφιμα 0,60 μάρκα (1.700 θερμίδες ημερησίως για εργάτες χειρωνακτικής εργασίας και 1.300 θερμίδες για τους υπόλοιπους)
2. Αποσβέσεις ενδυμάτων 0,10 μάρκα

Σύνολο 0,70 μάρκα.
Συνεπώς 6.00-0,70=5,30 μάρκα

Μέση διάρκεια ζωής: εννέα μήνες, δηλαδή 270 μέρες
Πολλαπλασιάζεται 5,30 επί 270=1.431 μάρκα

ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ 1: Αξία εργατικής δύναμης ανά σώμα 1.431 μάρκα

Η αποδοτική αξιοποίηση του σώματος των κρατουμένων στο τέλος των εννέα μηνών αυξάνει πιθανώς το κέρδος και την απόδοση αυτή μέσω:

Α. Οδοντικός χρυσός
Β. Ενδύματα που έφερε μαζί του ο κρατούμενος (μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε σε άλλα στρατόπεδα, μειώνοντας τα έξοδα για νέα ρούχα, ενώ μέρος των υφασμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή νέων στρατιωτικών στολώνς) και παραδίδει στην άφιξή του.
Γ. Αλλά τιμαλφή, κοσμήματα και πράγματα αξίας που περισσεύουν από τον κρατούμενο/μέλλοντα αποθανόντα και παραδίδει στην άφιξή του.
Δ. Χρήματα που απομένουν από τον αποθανόντα και παραδίδει στην άφιξή του.

ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ 2: Αμεσο και έμμεσο κέρδος ανά σώμα τουλάχιστον 200 μάρκα

Από αυτές τις αποδόσεις πρέπει να αφαιρεθεί ένα μέσο κόστος θανάτωσης και καύσης: 2 μάρκα ανά σώμα.,

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: 1.431+200-2=1.630 μάρκα τουλάχιστον.

Αυτό είναι και το τελικό νούμερο. Σε δολάρια της εποχής, περίπου $652, ή, προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό στο σήμερα, θα λέγαμε $10.568 σε δολάρια του 2019.

Από το βιβλίο του Eugon Kogon 'The Theory and Practice of Hell', εκδόσεις Berkley Books, 1998.

Από το βιβλίο του Eugon Kogon ‘The Theory and Practice of Hell’, εκδόσεις Berkley Books, 1998.

 

Ειλικρινά, δεν πρέπει να υπάρχει τίποτε να προσθέσει κανείς. Εδώ, σε ένα μόνο κομμάτι χαρτί, μια αποκάλυψη ασφαλώς φαινομενικά αντάξια των Ναζί: η αξία της ανθρώπινης ζωής μειώνεται σε έναν ψυχρό υπολογισμό κέρδους και κόστους. Συν, πλην, επί, διά, ίσον.

Προσέξτε, μόνο, την εκτίμηση πως ο μέσος όρος ζωής του κρατούμενου είναι μόνο ‘εννέα μήνες’ ή ‘270 μέρες’.

Από τη συλλογή τεκμηρίων του Raimund Schnabel 'Macht ohne Moral', 1967

Από τη συλλογή τεκμηρίων του Raimund Schnabel ‘Macht ohne Moral’, 1967

 

Μια τελευταία υποσημείωση μόνο: Οπως αναφέρθηκε, δεν υπάρχει κάποιο ξεχωριστό έγγραφο των SS με αυτούς τους υπολογισμούς. Ομως είναι πιθανό να συναντήσει κανείς στο διαδίκτυο ισχυρισμούς για κάποιο τέτοιο έγγραφο, με αποκλειστικό σκοπό να χρησιμοποιηθούν από αρνητές του Ολοκαυτώματος, όπως π.χ. τα παρακάτω:

Οι αρνητές δεν έχασαν την ευκαιρία. Αν κάποιος, όμως, δε μείνει στους τίλους και διαβάσει μέσα το κείμενο, θα διαπιστώσει ότι τα άρθρα λένε το ακριβώς αντίθετο: Κανένα fake document δεν υπάρχει, διότι κανένα document δεν υπάρχει εξαρχής. Βέβαια, η ευθύνη εδώ δεν βαραίνει τον συγγραφέα του άρθρου αλλά το ίδιο το περιοδικό Tablet που διάλεξε αυτόν τον τίτλο-'πυρομαχικά' στους αρνητές.

Οι αρνητές δεν έχασαν την ευκαιρία. Αν κάποιος, όμως, δε μείνει στους τίλους και διαβάσει μέσα το κείμενο, θα διαπιστώσει ότι τα άρθρα λένε το ακριβώς αντίθετο: Κανένα fake document δεν υπάρχει, διότι κανένα document δεν υπάρχει εξαρχής. Βέβαια, η ευθύνη εδώ δεν βαραίνει τον συγγραφέα του άρθρου αλλά το ίδιο το περιοδικό Tablet που διάλεξε αυτόν τον τίτλο-‘πυρομαχικά’ στους αρνητές.

 


Διαβάστε επίσης:

«Το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη ποτέ, αλλά ήταν φοβερό και οι Εβραίοι το άξιζαν!»: Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος και η ταινία ‘Denial’ (2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2017/01/27/holocaust-denial/

Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος και η ταινία ‘Denial’ (2016)
https://protocolswithoutzion.wordpress.com/2017/01/28/holocaust-denial-01/

Γιατί είναι σημαντική η αντιμετώπιση της άρνησης του Ολοκαυτώματος
https://protocolswithoutzion.wordpress.com/2017/01/29/holocaust-denial-02/

Πως αντιμετωπίζουμε τους αρνητές του Ολοκαυτώματος
https://protocolswithoutzion.wordpress.com/2017/01/30/holocaust-denial-03/

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s