Χάρτης Ισραήλ + Αραβικός κόσμος – Το Partition Plan του 1947 έδινε στο Ισραήλ το 0,02 τοις εκατό της συνολικής έκτασης ης Μέσης Ανατολής

Το Ισραήλ (μαζί με τα διεκδικούμενα Παλαιστινιακά εδάφη) συγκριτικά σε σχέση με ολόκληρο τον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο. Από αυτό το μικρό τμήμα εδάφους, με το οποίο οι Εβραίοι έχουν και είχαν πάντα ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος ήθελαν ένα μικρό ποσοστό, γη που άλλωστε είχαν αγοράσει τα προηγούμενα 70 ή 80 χρόνια. Η γη αυτή τους είχε επιδικαστεί με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ. Το τελικό 'σχέδιο διχοτόμησης' της Παλαιστίνης δεν ήταν τελικά αυτό που ήθελαν οι Εβραίοι -και όμως συμφώνησαν. Αντίθετα οι Αραβες το απέρριψαν, ήδη από την έκδοση της απόφασης του ΟΗΕ το 1947, και όταν τελικά ανακηρύχτηκε η ίδρυση του Ισραήλ, το Μάιο του 1948 (αλλά και στο μεταξύ διάστημα) επιτέθηκαν, συνολικά με τον στρατό πέντε γειτονικών κρατών. Τραγική ειρωνεία, όλα αυτά τα κράτη είχαν δημιουργηθεί με τις ίδιες συνθήκες που προβλέφθηκε και η ίδρυση του Ισραήλ. Αλλά ο αραβικός εθνικισμός και οι διδασκαλίες του Κορανιού απαγόρευαν να δοθεί έστω και ίντσα γης στους Εβραίους. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Το Ισραήλ (μαζί με τα διεκδικούμενα Παλαιστινιακά εδάφη) συγκριτικά σε σχέση με ολόκληρο τον αραβικό μουσουλμανικό κόσμο. Από αυτό το μικρό τμήμα εδάφους, με το οποίο οι Εβραίοι έχουν και είχαν πάντα ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος ήθελαν ένα μικρό ποσοστό, γη που άλλωστε είχαν αγοράσει τα προηγούμενα 70 ή 80 χρόνια. Η γη αυτή τους είχε επιδικαστεί με τη σύμφωνη γνώμη του ΟΗΕ. Το τελικό ‘σχέδιο διχοτόμησης’ της Παλαιστίνης δεν ήταν τελικά αυτό που ήθελαν οι Εβραίοι -και όμως συμφώνησαν. Αντίθετα οι Αραβες το απέρριψαν, ήδη από την έκδοση της απόφασης του ΟΗΕ το 1947, και όταν τελικά ανακηρύχτηκε η ίδρυση του Ισραήλ, το Μάιο του 1948 (αλλά και στο μεταξύ διάστημα) επιτέθηκαν, συνολικά με τον στρατό πέντε γειτονικών κρατών. Τραγική ειρωνεία, όλα αυτά τα κράτη είχαν δημιουργηθεί με τις ίδιες συνθήκες που προβλέφθηκε και η ίδρυση του Ισραήλ. Αλλά ο αραβικός εθνικισμός και οι διδασκαλίες του Κορανιού απαγόρευαν να δοθεί έστω και ίντσα γης στους Εβραίους. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

Σχολιάστε